Tinkomédiások gálaműsora

Tinkomédiások gálaműsora

Ritka az olyan település, legyen az város vagy akár falu, különösen itt, a mi megyénkben, értem ez alatt Szilágy megyét, amely olyan aktív kulturális élettel büszkélkedhet, mint Kraszna. Ennek egyik ékes bizonyítéka volt az a gálaműsor, melyet a Tinikomédiások diákszínjátszó csoport szervezett vasárnap, november 30-án megalakulásuk tizenötödik évfordulója tiszteletére.
Mint színházrajongó, alkalmam volt figyelemmel kísérni a fejlődésüket, s a lehető legnagyobb elismeréssel állapíthatom meg, hogy a kezdeti botladozások, helykeresések, próbálkozások mára igazi, szinte a profizmussal vetekedő karaktereket formáltak az amatőr színjátszókból, s történt ez annak ellenére, hogy a csapat tagjai évente megújultak, a végzős diákok helyét újak vették át, ám töretlen maradt a lelkesedésük, amit a legjobban az eredményeik bizonyítanak.


Példájukon felbuzdulva Krasznán még négy színjátszó csoport jött létre, melyek szintén évek óta foglalkoztatják a tehetségsebbnél tehetségesebb egyéneket. A Szivárvány tagjai leginkább az elemi osztályokból kerülnek ki. Az Amarillások már általános iskolások. A Lumea Ludens román tagozatos általános iskolás diákokból verbuválódott. A Tinikomédiások tagjai középiskolai diákok. Idén végre sikerült egy felnőtt színjátszó csoportot is létrehozni,a Krasznai Színkör-t ami sok előkészülettel s meggyőző munkával járt, de szerencsére nem volt hiábavaló próbálkozás. Természetesen mindez nem jöhetett volna létre a felkészítő tanárok hozzáértő, lelkes és önfeláldozó munkája nélkül.
A gálaműsort a Tinikomédiások csapata a Kisebbségi osztály című bohózattal nyitotta meg. Az aktuális témát feszegető jelenet vicces bemondásain igazán jól mulatott a közönség.
Ezt követte a Családi képeslap című mulatságos jelenet, mely a családon belüli viszályokra hívja fel a figyelmet. A darab feldolgozásának érdekessége, hogy a különböző konfliktushelyzetbe került házaspárokat más és más személyek jelenítették meg a nézők nem kis örömére.

A sort egy másik nagyon is ismerős téma követte. Matekovics János: Kinek van igaza? című írása arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy mennyire megmérgezheti egy házaspár életét, ha az anyós véleményt alkot akkor is, ha nem kellene, de a „jóakaróktól” is mentsen meg az Isten!

A rendezvény üde fénypontja volt az Amarillások vendégszereplése. Lázár Ervin Maminti, a kicsi zöld tündér című darabját mutatták be, mellyel elrepítettek a mese csodálatos világába. Ugyanezzel a jelenettel a Megyei Diákszínjátszó Fesztiválon II. helyezést nyertek, amiért külön dicséretet érdemel az egész csapat, élén a felkészítő tanárával, Kiss Imolával.

A sort A.N.Osztrovszkij A vihar című művének feldolgozása zárta. Ezzel a darabbal az idei Színjátszó Táborban ismerkedtek meg először a Tinikomédiások, majd négy fesztiválon szereztek vele nagy elismerést. Többek között ezzel feldolgozással hozták el a megyei és országos II. díjat. A darab rendezője Bessenyei István színművész. A mű Kátya életét mutatja be, vagyis azt, hogyan válik áldozatává az anyósa durva, érzéketlen, terrorisztikus magatartásának.

A gálaműsor befejező momentumaként Ozsváth Ilona, a Tinikomédiások vezető tanára a színpadra szólította a többi színjátszó csapat vezetőit, így László Andreát, Fehérvári Enikőt, Kiss Imolát és jómagamat. Nagyon jóleső érzés volt az, hogy gratuláció kíséretében egy-egy csokor virágot nyújtottak át nekünk.
Krasznán a decemberi rendezvénysorozatnak csupán bevezető momentuma volt a Tinikomédiások nagyszerű műsora, mert ahogy akkor a közönség is megtudhatta, december 12-13-14-én megrendezésre kerül a II.karácsonyi jótékonysági vásár. Pénteken a Szivárvány, szombaton a felnőtt színjátszósok csillogtathatják meg tehetségüket, vasárnap pedig sor kerül az immár hagyományossá vált Jótékonysági Koncertre, a bevételt pedig a rászorulók megsegítésére szánják a fellépők.

Jó volna, ha ez a szép gesztus még évtizedekig fennmaradna sokunk örömére.

 

Bordás Edit
elemi iskolai tanár

Leave a reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google Plus