Színjátszótábor:a közösség, ahol önmagunk lehetünk

Színjátszótábor:a közösség, ahol önmagunk lehetünk
2015 július 19-26 között került sor a VII Diákszínjátszó és rendezőképző táborra Krasznán. A diákok , számszerint 29-en , megismerkedhettek a csoportmunka előnyeivel,a játékterápiával, valamint önismereti fejlődés, kreativitás- és képességfejlesztés várt rájuk,  megtapasztalhatták és kipróbálhatták, hogy milyen játékokon keresztül vezet az út egymás megismerésétől a közösen létrehozott előadásig.

Minden nap 30 perces bemelegítővel kezdtünk légzéstechnikai, beszédtechnikai és koordinációs gyakorlatokkal. Csoportkohéziós, önismereti, bizalomerősítő játékok is voltak. Az intenzív felkészülésbe be  iktattunk egy pihenőnapot, amikor kellékeket készítettünk a bemutatásra kerülő darabhoz, majd filmvetítésen vettek részt a táborozók, melyet kötetlen beszélgetés követett. A közösség, ahol önmagunk lehetünk, a közös játék öröme volt a tábori munkánk alapja. A színház a lehető legjobb közeget teremti meg ahhoz, hogy a diákok álmodhassanak és valóra válthassák az álmaikat.

Aki ebben a táborban részt vett bátrabban lép fel mások előtt, bármikor nyugodtan nyilatkozik közösség előtt és nem jön zavarba, ha színpadra kell állnia, megtanulja hogyan kell a többiekkel együttműködve elérni céljait. A színjátszó csoportok komolyan készültek egy-egy előadással amivel évközben is részt vehetnek különböző versenyeken , megmérettetéseken.

Az egyhetes kemény munka meghozta gyümölcsét: 25-én ,szombaton , 16 órától egy színvonalas Gálaműsorra került sor, ahol bemutattuk mennyi mindent lehet tanulni egy hét alatt.

Elhangzottak József Attila és Szilágyi Domokos versei, A Bátrak  színjátszócsapat bemutatta a Legyünk jók… de hogyan? című sulikomédiát. Rendezték Bessenyei István és Gherman Cristina .A csapatot felügyelték Kovács Erika és Valki Zoltán . A darab az iskolai élet fonákságait pellengérezi ki jó humorral és váratlan fordulatokkal.

A Tinikomédiások színjátszócsapat bemutatta a Semmi (?)című kamaszdrámát. Janne Teller regénye nyomán, dramaturg  Bessenyei Gedő István, rendezte: Bessenyei István, csapatvezető Ozsváth Ilona .Közös  énekkel zárult a gálaműsor : Presser Gábor: Valaki mondja meg című közismert dalával.

A Tinikomédiások előadása  a Janne Teller Semmi című regényének Bessenyei Gedő István által színpadra írt változata nagy hatással volt a közönségre. A gyerekeket körülvevő felnőttvilág nem tud válaszokat kínálni a számukra, így maguknak kell ezeknek a keresésére indulniuk. Mit kínál a felnőtt világ a valóságban jelenleg a fiataloknak: az X-faktor és a Csillag születik típusú műsorokat, a hírnévért, a sikerért, a kinézetért és a gazdagságért folyó örökös küzdelmet – és nagyon keveset abból, aminek mélyebb vagy nagyobb szabású jelentősége, értelme van. Így nem csoda, ha a tinédzserek saját maguk fognak a fontos dolgok utáni kutatásba.

A diákszínjátszó csoportok közösségi léte, együttes tevékenysége a szociális fejlődést, a személyiség érését, a társadalomban betöltött szerep elsajátításának kreatív formáit teszi lehetővé . A cél olyan kulturált, ismeretekkel bíró, kreatív, rugalmas, empatikus, érvényes és értékes megnyilvánulásokra képes gyerekek nevelése, akik a diákszínjátszás  adta élmények segítségével az értékközpontú, erőszakmentes és toleráns társadalom létrehozásában vállalhatnak fontos szerepet.  Köszönet mindenért a lelkes oktatóknak: Bessenyei István színművész úrnak a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat tagjának, a Pro Scenium Alapítvány elnökének, Bessenyei Gedő István dramaturgnak a Szatmárnémerti Északi Színház művészeti igazgatójának, akik  igazi barátként dolgoztak a csapatokkal.

Köszönettel tartozunk támogatóinknak, akik hozzájárulásukkal lehetővé tették a tábor megvalósítását: Helyi Tanács Kraszna ,Cserey-Goga Technológiai Líceum, Communitas Alapítvány,  Krasznai Polgármesteri hivatal, Király István, Birtalan Mária, ifj. Dimény Miklós, Balla Árpád,  Darabont Miklós,  Vincze Ferenc, CBA üzlet,  Bréda István, Margin Petru-Pagicom, ifj. Bartha Ferencz, Gecse Imola, Major Zsolt-Anna virágüzlet, Mári Sándor, Bogya Erzsébe, Szigyártó Ferencz, P.F.A Haraklányi Erzsébet.

 

A táborozók nevében Kovács Erika és  Ozsváth Ilona

Leave a reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google Plus