Manézs Színházi Szemle

Manézs Színházi Szemle

Szeptember 26-27 között került sor Tiszaújvároson az II.  Manézs Színházi  Szemlére, amely  Lengyel Pál,  az amatőr színjátszó mozgalom egyik meghatározó alakjának és a miskolci Manézs Színház vezetőjének nevét viseli.  A találkozót idén is  a Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület ,a  Derkovits Kulturális Központ , valamint a Magyar Szín-Játékos Szövetség   szervezték.

A zsűri tagjai Urai Péter rendező, egyetemi előadótanár; Komáromi Sándor a Teleszterion Színházi Műhely  művézseti vezetője, rendező , drámapedagógus; Pap Andrea a miskolci Manézs Színház kommunikációs szakembere, színjátszó;Regős János rendező a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke voltak.

A Tinikomédiások színjátszócsoport  is abban a megtiszteltetésben részesült, hogy részt vehetett  e két napos rendezvényen.  A rendezvénynek a Derkovits Kulturális Központ adott helyet . Kellemes hangulat, segítőkész szervezők, finom tea, kávé, szendvicsek és nasi várt minden fellépő csapatot.

A találkozón felléptek : Kitörés Színpad – Azok a mások (részlet SchwajdaGörgy: Himnusz című komédiájából zenei keretben) MOKODLI–ID (Shakespeare: Othello című műve nyomán) ,Helynekem Színházi Labor – Hótziher (mesés dráma, szerző: szesza és Bájer Máté) Tinikomédiások- Semmi(?) (kamaszdráma, Janne Teller nyomán, Dezsavü Színkör – Központi ügyelet (Kabaré, szerző: Rejtő Jenő) ,KOMISZAK – Tervezési hiba (mesés vidám szerelmi történet Shakespeare: Szentivánéji álom című műve nyomán), Együtt Monostorpályi Jövőjéért KHE felnőtt színjátszó csoportja – A Rátóti csikótojás átdolgozás (népmese), Maczák Ibolya & Haragonics Zalán – Ederlezi (zenés monodráma, szerzők: Maczák Ibolya & Haragonics Zalán) Balázs Győző Református Líceum – A fából faragott királyfi (bábos táncjáték Bartók Béla művére)

Íme hogyan vélekednek a Tinikomédiások a fesztiválról: ” Nagyon jól éreztem magam, mindenki figyelmes volt, a hangulat , az előadások nagyon tetszettek,,.  “ Sok értékes embert ismertem meg, felfedeztem egy csomó új játéklehetőséget , az esti közös éneklés különleges élmény volt,,. ,,Kedvenc előadásom az Ederlezi monodráma volt .Egyszerűen lenyűgözött,hogy milyen erővel lehet a közönségre hatni egyetlen előadónak. Örülök, hogy Arany minősítést kapott . Hihetetlenül megható előadás volt , hálás vagyok, hogy láthattam.,, ”Az egész város hangulata, a Derkovits Kulturalis Központ , a szervezők segítőkészsége és vendégszeretete, közvetlensége példaértékű volt számomra,,. ”Igazi színházi élményben volt részünk, kiemelkedő előadókat láttunk ( diákokat,  és idősebbeket egyaránt ),, .

“Örülök, hogy ott lehettem, új értelmet nyert számomra az amatőr színjátszás. Sokat tanultam az előadásokból, új barátokat szereztem, remélem , hogy a következő alkalommal is megyünk.,, “ A hangulat tökéletes volt, a szállás igazi tábori hangulaltot idézett fel bennünk, úgy gondolom ez is a csapatépítés fontos része volt,,,,Nekem különösen tetszett ez a két nap. Sok új dolgot tanultam meg másoktól, jól estek a beszélgetések, sajnálom, hogy nem láthattuk a Kariz  csapat előadását (a filmet, amit elküldtek, ) nagyon izgalmasnak találtam volna egy idegen nyelvű előadást.,,Én  azt sajnálom, hogy kevés közönség volt. Jó lenne bevonni a várost is, talán eljönnének megnézni a fellépőket .,,

,,Nagyon tetszettek a kiértékelő szakmai beszélgetések, jó volt érezni, hogy igazi  segítő szándék van a szavak mögött. Az építő kritika olyan mint egy hónyaljmankó, csak  el kell gondolkozni rajta és hasznosítani a tanácsoltakat.,,

Az előadásunk  szerintem   jól sikerült , mindenki  megpróbálta kihozni a maximumot magából. Még az elején vagyunk, ez volt a második előadásunk, de bíztos vagyok benne, hogy sok gyakorlással, az észrevételek és ötletek hasznosításával jó előadás születik belőle . A Szín-Játákos Szövetség Bronz minősítést ítélt meg a csapatnak a zsűri pedig Különdíjjal jutalmazott a Színvonalas csapatmunkáért .

 

Köszönjük a szervezőknek a lehetőséget, a helyi önkormányzatnak és szüleinknek a támogatást, a Harmonia Trans cégnek és Debre Tibor sofőrbácsinak a bíztonságos szállítást és a szurkolást. Reméljük , hogy  még sok ilyen rendezvényen vehetünk részt az idei tanévben .

 

 

A csapat nevében Baricsán Tamás és Vincze Angéla a XII B- ből

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google Plus