A Tinikomédiások a XVIII. ODIF – on

A Tinikomédiások a XVIII. ODIF – on

2o13 május 3-5 között  került sor a két évet szünetelő Országos Diákszinjátszó Fesztiválra-ODIF.

E rangos és szép múltú esemény 18 éve indult útra a Partiumból és most újra ,,hazakerült,, . Nagyvárad , a Kőrősmenti kis Párizs, adott otthont a fesztiválnak. Ide sereglettek idén a Székelyfőld (Kézdivásárhely, Kovászna, Brassó, Székelyudvarhely, Székelykeresztúr, Szászrégen) és a Partium (Nagyvárad, Szilágycseh, Kraszna) diákszinjátszói , hogy bemutassák előadásaikat, találkozzanak barátaikkal, ismerkedjenek, tanuljanak a látottakból , feltőltődjenek a város szellemiségével , szépségeivel és persze, a zsűri kiértékeléséből tanulva, új darabokra készüljenek, újabb  szinpadi megoldásokat keresve. A szervező Létra csapat, az Ady Endre Elméletui Liceum tanári kara és az egész város ünneplőbe őltöztette szivét és lelkét  erre a három napra. Úgy éreztük, hogy egy szinházi szentélybe lépünk, a diszteremben minden adva volt: felszerelés, kedvesség ,odafigyelés a másikra, lelkes, biztató taps.

Gratulálunk  ezúttal is a szervezőknek. A zsűrizés cseppet sem könnyű munkáját neves személyiségek vállalták az idén is:

·      Dimény Levente – színművész, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti igazgatója

·      Gáspárik Attila – színművész, egyetemi tanár, a pedagógiai tudományok doktora, az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál művészeti igazgatója, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója

·      Holczman Ilona-Margit – érdemes tanár, a Székelyhídi Petőfi Sándor Líceum magyartanára

·      Nagy András László – színházrendező, a magyar Szín-Játékos Szövetség alelnöke

·      Szőke Kavinszki András – bábszínész, a Lilliput Társulat művészeti igazgatója.

A fellépő csapatok mindengyike jól felkészült volt , a repertoár is nagyon vátozatosnak bizonyult: láthattunk musicalt, abszurd drámát, szerkesztett játékot, komédiát, kantátát, modern szocdrámát stb. Jó volt ott lenni és látni, hogy ilyen sokan foglalkoznak diákszinjátszással és évről évre jobbnál jobb előadások születnek. A Tinikomédiások szinjátszó csoport is résztvevője és nyertese  is volt a fesztiválnak. A fellépés után  a közönség lelkesen tapsolt , ami az egyik legfontosabb dolog a szinjátszók életében, sokan odajöttek gratulálni, biztatni a csapatot, nagyon nagy örömet okozva ezzel mindannyiunknak A kiértékelőnél sok pozitiv visszajelzést kaptunk, jó tanácsokat . Úgy éreztük, hogy jelenetünk a Tükörkép , avagy meddig kell jónak lenni ? elnyerte a nagyérdmű tetszését és a zsűri elismerését is.

A zsűri nem rangsorolt, hanem a csapatok teljesitményének ,,legjeit,, dijazta idén. Igy minden csapat dijat vehetett át, aszerint, hogy mi volt a játékban a legnagyobb érték. Csapatunk elhozta a,, Legösszehangoltabb csapatmunka  diját,, alúlirott meg a ,,Legprovokativabb rendezés diját,,. Mondanom sem kell, mekkora öröm volt átvenni a dijakat és a gyönyörű könyvjutalmakat.

A csapat 18 tagja vett részt a fesztiválon , mindenkinek nagy öröm volt ott lenni , kitűnő előadásokat nézni, sétálni a városban, ismerkedni és táncolni a többi csapat tagjaival a Zulu Caffeban . Egy kilendedikes diák szerint tiz csillagos volt a rendezvény, bárcsak minden hétvégén lehetőségünk lenne egy ilyen eseményen részt venni. Idén 4 diák ballag el a csapatból, ezért az ő szavaikkal zárnám a beszámolómat: ,,Nagyon vártuk,hogy ODIF-ra mehessünk. Eddig egyszer volt alkalmunk ott lenni és akkor is mint ahogy idén is, rengeteg élményben volt részünk. Az ODIF különleges hangulatú verseny, igazi továbbképző és diákünnep is egyben. Nagyon jól éreztem magam. Sajnálom, hogy ez volt az utolsó ODIF-om….,,(Boda Timea ),,Nekem ez az ODIF a harmadik és egyben az utolsó is. Nagyon nagy élmény volt mert régi barátokkal találkoztam. Az előadások különleges élményt nyújtottak. Mivel az utólsó előadásom volt  a csapattal, ez nagyon emlékezetes maradt.,, (Vadas Zoltán)  ,, A rendezvény szinvonalas volt, a csapatok és előadások olyan hangulatot teremtettek ami egy igazi versenyhez illik. A szinjátszás rengeteget segitett személyiségem formálásában , ezért is sajnálom, hogy az utolsó ODIF fellépésem volt az idei. Ajánlom mindenkinek  a szinjátszást, akik tapasztalatot akarnak szerezni és megismerni önmagukat.,,(Mocan Cristian Mihai),, Megtiszteltetés, hogy a csapat tagjaként részt vehettem sok rangos versenyen. Az ODIF számomra egy különleges kihivás volt úgy a szinpadon mint a technikai púltnál. Nem könnyű búcsúzni a diákszinjátszástól, hiszen én rengeteget tanultam a próbafolyamatok alatt is, sokkal közlékenyebb és bátrabb lettem, a technikai megoldások keresése külön kihivás volt számomra minden alkalommal. Kivánom, hogy mindig legyenek játszani szerető diákok Krasznán és mindenhol . ,,(Szász Balázs).

Ezúton is szeretnénk megköszönni mindenkinek , aki segitett eljutni a fesztiválra. Idegenvezetőinknek Viviennek és Violának, hogy segitettek eligazodni és betekintést nyerni a város szépségeibe. A szinjátszók szerint reméljük , hogy máskor is elmegyünk ODIF-ra , mert ennél jobbat ki sem találhattak volna.

Ozsváth Ilona

 

Leave a reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google Plus