A krasznai Tinikomédiások a Szatmárnémeti Északi Szinház színpadán

A krasznai Tinikomédiások a Szatmárnémeti Északi Szinház színpadán
2012. január 22-29. között a szatmárnémeti Ady Endre Társaság, a Szatmárnémeti Északi Színház és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium társszervezésében hatodik alkalommal került sor a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozatra Szatmárnémetiben. A január 22.-én, délután 17 órakor kezdődő kulturális esemény az idén az „EGYCSILLAGÚ ÉGBOLT” nevet viselte. A programban sokszínű eseményt tekinthettek meg az érdeklődők: a szatmári tájegységen élők múltját és jelenét bemutató tudományos előadásokat a hagyományőrző est követte, de szerveztek szavalóversenyt, koncerteket, nyitott színházi napokat, vendégelőadók is szerepeltek a programban.

A rendezvénysorozat keretében megvalósuló számos kulturális program között a színházművészet is kiemelt szerepet kapott. Január 23-án és 24-én a Szatmárnémeti Északi Színház Ács Alajos Stúdiótermében a marosvásárhelyi Yorick Stúdió mutatott be egy monodrámát Bólyai János hitéről, küzdelmeiről és szerelmeiről, Kocsis István: A Tér címmel. Az előadó Sebestyén Aba, színművész volt. A Magyar Kultúra Hetének negyedik napját a színház 120 éves fennállása előtti tiszteletadásnak szentelték a szervezők. Január 25-én, szerdán, egész napos rendezvénysorozattal ünnepelte meg a Harag György Társulat és az Ady Endre Társaság a jubileumi évfordulót. „A Nyitott Thália – 120 éves a szatmári színház épülete” elnevezésű ünnepi műsor minden színházszerető embert megszólított, korosztálytól függetlenül. Délelőtt 10 órától „Tejbegríz“ címmel Fehérváry Lilla és zenész barátjának, Mocskonyi „Bramsz“ Péternek interaktív gyermek koncertjére került sor. E neves rendezvény meghívottja volt a Tinikomédiások színjátszó-csoport is, hiszen ezt a napot a szervezők a 2011-es PADIF győztes diákszínjátszóinak szentelték Bessenyei István színművész úr javaslatára. Mondanunk sem kell mekkora megtiszteltetés volt egy ilyen nívós rendezvény részese lenni. A Szatmárnémeti Északi Színház 120 éves fennállása alatt sok neves színész fordult meg a színpadon Jászai Maritól Latabár Kálmánig. Ott játszani, ahol ezek a színészóriások felléptek nagyon megható és izgalmas volt. Mélyen megilletődve jártuk be a színpadot és a kulisszákat, ültünk le a sminkasztal elé, csodáltuk meg a kellékeket és a ruhatárat.

Telt ház előtt játszhattunk, a zsúfolásig megtelt terem figyelemmel kísérte és nagy tapssal jutalmazta játékunkat. A Sietünk sehová kamaszdráma hatással volt a többnyire középiskolai diákokból álló közönségre, hiszen az ő mindennapjaikat, gondjaikat, útkeresésüket mutattuk be. Felléptek még a szatmárnémeti Bălcescu-Petőfi Általános Iskola Jómadarak csapata, vezetőtanár: Nagy Tünde, a szilágycsehi Berekenye Diákszínjátszó Csoport tagjai, vezetőtanár: Bodea György, valamint a nyírbátori Lenszirom Színház és Módszertani Műhely, vezetőtanár: Vona Éva. Minden előadás sikeres volt, ezt bizonyította a lelkes közönség szűnni nem akaró tapsa is. A nap fénypontja az este 6 órától bemutatott Valahol Európában című musical volt. Erre az előadásra egy tiszteletjegyet kaptunk, jutalomként. Nincs szó arra, amit éreztünk, átéltünk a darab láttán. Csak ajánlani tudom mindenkinek, hiszen igazi életképeket láthattunk a kitaszítottak sorsáról a napjainkban egyre elhatalmasodó erőszakról, az utcagyerekekről. Bessenyei István színművész úr, mindannyiunk István bácsija, a tábori felkészítők alapembere, ismét bebizonyította mit jelent elhivatottan játszani, életre kelteni egy karaktert, lenyűgözni a nézőt. Köszönjük a lehetőséget a fellépésre, az életre szóló élményeket. Kívánjuk, hogy a 220 éves évfordulón is legyen színházszerető közönség, és persze sok jó előadás.

A Tinikomédiások

Leave a reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google Plus